Profielpagina Willie_Wortel

Gegevens

oude roepnaam band huidige roepnaam voornaam locatie vroeger locatie heden actief contact gelegd
Willie_Wortel 3m geen Henk Westergeest Dokkum nee 2012-02

Ingezonden

willy_wortel_cover_frontDe herkenningsmelodie van Willie Wortel is het nummer “Willie Wortel” uit 1976 van Riny van der Lee.

Henk’s radiozender was onder de naam Willie Wortel actief tussen 1975 en 1986. Er werd uitgezonden vanaf Westergeest, zo’n 6 Km onder Dokkum. Op 22 mei 1986 werd de laatste uitzending gehouden. Er werd gebruik gemaakt van een HAM International Jumbo zender, en voor de FM eerst een buizenzender. Later kwam er een transistorzender van 35 watt. De 7 elements draaibare antenne stond op een zwiepmast van 11 meter hoogte.

Willie Wortel heeft zo`n 10 jaar gedraaid zonder te worden gepakt, elke week was hij wel te horen, soms ook elke dag, vaak dan in de nachten als het weer goed was. Henk heeft toen diverse malen contact gehad ver in het land, de verste verbinding was toen met ARZ uit Zegge zo`n 4 km vanaf de grens met België.

Heb op zolder in een oude schoenendoos nog iets gevonden, wat in de jaren 70 veel werd gemaakt voor de piraten. De voorkant is van glas, de letters van gekleurd snoeppapier en de achterkant van karton. Deze werden toen gemaakt door dhr Kuipers uit Groningen en kostte toen een paar tientjes.

Heb op zolder in een oude schoenendoos nog iets gevonden, wat in de jaren 70 veel werd gemaakt voor de piraten. De voorkant is van glas, de letters van gekleurd snoeppapier en de achterkant van karton. Deze werden toen gemaakt door dhr Kuipers uit Groningen en kostte toen een paar tientjes.

Henk schreef ons:

HamIntJumboHeb uitgezonden met buizenzenders en later met een transistorzender van 35 watt in stereo, had hierbij een 7 elements antene met rotor op 11 meter hoogte. Verder werkte ik ook op de 27 MC met een Ham international jumbo bak. De laatste jaren zond ik altijd uit op de maandag morgen van 9 tot 12.00 uur met een verzoekplatenprogramma, had toen altijd de antenne gericht op Dokkum, Hier stond de mast van de kabel, deze gaf toen nog het signaal door van geheime zenders, dus was ik goed te horen in de noordoost hoek van Friesland. Draaide dan meestal ook het plaatje wasmasjien van Trafassie voor de dames die op maandag de was nog deden, voor de kleuters draaide ik dan meestal Meneer Kaktus. Op de maandagmorgen had ik altijd als begintune “Hoog op de gele wagen” van James Last. Als eindtune “Moeke d`r staat een vrijer bie de deur” ook van James Last.Verder is het ook leuk om te vermelden dat ik toen met mijn moeder ( ik was toen 15 jaar) in een bejaarden huisje woonde met een zwiepmast achter aan het huis met een knots van een antenne en een 27 MC antenne op de schoorsteen, moest dus wel opgevallen zijn in die tijd. Kreeg toen ook wel eens een opmerking van een mij bekende politieman dat ik weer goed te horen was op de FM, maar dat zij pas gingen optreden als er klachten kwamen. Ook een mooie anecdote is dat ik toen ik 18 jaar was een oefenvergunning had voor het motor rijden ( kon toen nog ). Op een dag moest ik weer naar het politiebureau voor de verlenging hiervan, moest toen even wachten in een kantoortje, daar zag ik op een typemachine dat er een zender verlinkt was en dat de politie met de voorbereiding bezig was om bij hem een inval te doen. Toen ik mijn oefenvergunning weer op zak had ben ik direct bij deze zender langs gegaan, met het gevolg dat hij zijn zender niet kwijt raakte.

Audiobestanden en stickers

WillieWortelTapeHenk stuurde nog een tape met hele leuke (en kwalitatief goede) opname’s van muziekuitzendingen van Willie Wortel.

De redactie heeft een aantal fragmenten met spraak en muziek uitgekozen, gedigitaliseerd naar mp3, en in de audioarchieven verwerkt. Beslist aan te raden om hier naar te luisteren!

Ingesloten bij de tape kregen we ook een afbeelding van destijds in omloop gebrachte stickers, waarvan hieronder een plaatje.

WillieWortelSticker