Komo – Clonekabel

komoTwee FT-817 transceivers kun je met een zogenaamde Clone-kabel met elkaar verbinden en op die manier alle instellingen en geheugen-frequenties van beide set’s gelijk maken. Op die manier hoef je niet moeizaam de geheugens één voor één te programmeren van beide sets.

De kabel die hiervoor nodig is moet je toevallig maar in huis hebben, en als het toevallig zondag is en je hebt per ongeluk alle geheugens van je set gewist dan is dit artikel dé oplossing!

Benodigd materiaal: een strook sluitstripjes van komo-vuilniszakken.


CLONEN

Om alle instellingen en geheugens van de ene naar de andere transceiver over te zetten kan gebruik gemaakt worden van de ‘Clone’ functie.

pas_opLET OP: Er kan uitsluitend een clone gemaakt worden van identieke transceiver-modellen. Een FT-817 en een FT-817ND kunnen dus NIET worden gecloned. Evenmin lukt het clonen als één van de transceivers een frequentie-modificatie heeft ondergaan en de andere niet. U bent gewaarschuwd!

Na het aansluiten van een clone kabel tussen de beide ACC aansluitingen van twee FT-817’s dient de volgende procedure te worden gevolgd:

  1. Schakel beide transceivers UIT.
  2. Houdt de beide toetsen [MODE<] en [MODE>] ingedrukt en schakel de transceiver in. (Doe dit voor BEIDE transceivers, de volgorde is niet belangrijk). Er klinken 3 dubbeltonen en op het scherm verschijnt de aanduiding “CLONE MODE”.
  3. Druk op de [C] toets van de transceiver die van de nieuwe gegevens voorzien moet worden. (Dit is dus de “ontvangende” set! We noemen deze set nu DOEL-transceiver). In het scherm van deze transceiver verschijnt de aanduiding “Rx”.
  4. Druk op de [A] toets van de transceiver die de gegevens bevat om te versturen. (Dit is dus de “zendende” set! We noemen deze set nu BRON-transceiver). In het scherm van deze transceiver verschijnt de aanduiding “Tx”.
  5. De clone-gegevens worden nu verzonden. Als er een probleem optreedt stopt het proces en verschijnt de aanduiding “Error”. Als dat gebeurt, controleer dan de kabel, en controleer of beide transceivers van het zelfde type zijn. Start daarna opnieuw.
  6. Als het Clonen succesvol is, schakel dan eerst de DOEL-transceiver en vervolgens de BRON-transceiver uit. Verwijder de clone kabel en controleer of beide transceivers nu gelijk aan elkaar zijn.

clone_schematic