VX-8 audio problemen

01-titel

De VX-8 vertoont een aantal eigenaardige audio problemen.

Probleem 1:
Allereerst een eigenaardig “plop” geluid wat soms zelfs optreedt als de VX-8 uitgeschakeld is!

Oorzaak:
De interne luidspreker van de VX-8 heeft een kunststof conus, welke zeer goed vochtbestendig is. Omdat de portofoon volledig beschermd is tegen indringend vocht, werkt de luidspreker conus als een luchtdruk gevoelig membraan. Door temperatuurwisseling ontstaat in de porto een drukverschil wat voldoende groot is deze conus “om te laten klappen”. Dit gaat gepaard met een ploppend geluid, waarna de klankkleur van de luidspreker verandert van warm naar schril. Ook de interne luchtdruksensor heeft last van het luchtdrukverschil, in het ontwerp is een fout gemaakt door deze sensor niet een “ingang” naar de buitenwereld te geven.

Oplossing:
Laat de rubber afdichting van de oortelefoon-aansluiting loszitten, of gebruik de externe speaker/microfoon.

Probleem 2:
Na enige tijd valt het audio van de interne luidspreker weg of wordt krakerig. Als de toetsen worden ingedrukt verandert het geluidsniveau van de toetsen-beep van luid tot vrijwel onhoorbaar. Als tijdens ontvangst op het luidspreker-rooster wordt gedrukt dan lijkt het probleem minder te worden, wat op een mogelijk los contact duidt.

Oorzaak:
De interne luidspreker die aan het front van de portofoon is bevestigd, is door middel van twee verende contactjes aangesloten op de printplaat. De veerdruk van deze contactjes is soms te laag, waardoor de luidspreker het contact verliest.

Oplossing:
De verende contactjes iets naar buiten buigen. Hiertoe dient de portofoon gedemonteerd te worden. Vóór u aan deze operatie begint is het verstandig onderstaande filmpjes te bekijken:

Ga daarna als volgt te werk:

1 2 Verwijder de antenne en het batterij pakket van de portofoon
3 Verwijder de rubber afsluitdop van de externe microfoon-connector en verwijder deze van de antenne aansluiting.
4 5 Verwijder de rubber afdichtstrip van de oortelefoon- en voedings aansluiting. (Draai de metaalkleurige kruiskopschroef daartoe volledig los)
6 7 Verwijder de “Main-dial” knop aan de bovenzijde van de portofoon. (Draai de zwarte kruiskopschroef in het midden van deze knop voorzichtig geheel los. Houdt hierbij de knop tegen omdat deze anders meedraait).
8 9 Verwijder de borgmoer van de externe microfoon-connector door deze met een kleine schroevendraaier voorzichtig los te draaien.
10 11 Verwijder de twee metaal-kleurige schroeven in het batterij compartiment geheel los.
12 13 Haal de transceiver voorzichtig uit de behuizing door een kleine schroevendraaier in één van de schroefgaten in het batterijcompartiment te steken en de transceiver hiermee iets op te tillen. Schuif de transceiver vervolgens naar beneden uit de behuizing.
14 15 Buig de beide veer-contactjes in de transceiver enkele millimeters omhoog.
16 17 Assembleer de transceiver in omgekeerde volgorde.

Als alles goed is gegaan is het audio-probleem hiermee opgelost. Als geheel géén audio meer hoorbaar is dan zijn de contacten iets te ver verbogen en moet de operatie herhaald worden!