Alan 777 portofoonset

De Alan 777 LPD/PMR portofoonset bestaat uit 2 portofoons voor de LPD en de PMR kanalen (én CTCSS squelch, oproeptoon en trilalarm). Deze set is voorzien van 2 lithium-ion accu’s met een capaciteit van 720 mAH en een dubbele desktoplader met stekkervoeding. Er worden 2 broekriemclips en 2 draagkoorden meegeleverd.


Algemene kenmerken:

 • Alpha numeriek LC-display met blauwe verlichtingalan777_1
 • Babyfoonfunctie
 • Licht, slechts 58 gram (zonder accu’s)
 • Bankpasformaat (86x19x42 mm zonder antenne)
 • Laadaansluiting voor tafellader
 • Auto-squelchfunctie (ruisonderdrukking)
 • Automatische energiespaarfunctie
 • Batterijaanduiding
 • Toetsenblokkering
 • Scanfunctie
 • Toetsentoon
 • 3 verschillende oproeptonen
 • Trilalarm
 • Display verlichting
 • Leverbaar in de kleuren zwart of rood

Technische specificaties:

 • Frequentiebereik 446.00625-446.09375 MHz (PMR) en 433.075-434.775MHz (LPD)
 • Kanaalspatie: 12.5 KHz (PMR); 25 KHz (LPD)
 • 8 kanalen (PMR) en 69 kanalen (LPD)
 • Zendvermogen 50 of 500 mW ERP (PMR), 10 mW ERP (LPD)
 • Accupakket: li-ion type 3.7 V – 720 mA/h
 • Max. werkduur 21 uur
 • Vox (handsfree zenden)
 • 38 CTCSS tonen met squelch en scan functie
 • Temperatuur bereik –20° to +55°
 • Dual watch functie
 • Aansluiting voor audioaccessoires: 1 pin, 2,5 mm (SPK MIC) (gecombineerd met aansluiting voor wandlader)

Het inwendige van de portofoon:

Hieronder een aantal foto’s van het inwendige van de portofoon.

Documentatie:

Er zijn een aantal documenten beschikbaar in Adobe .pdf formaat.

Modificaties:

Door middel van een drietal jumpers is het mogelijk een aantal instellingen van de Alan 777 te wijzigen. Zie voor details het pdf document “alan777_high_power_mod“.

JS-1 J-Power-1 J-Power Comment
Open HI-Power = 500 mW
Dicht HI-Power = 1 Watt
Dicht Dicht LPD only : LO-Power
Dicht Open PMR only: LO/HI-Power
Open Dicht PMR+LPD: LO/HI-Power PMR. LO=Power LPD
Open Open PMR+LPD: LO/HI-Power PMR+LPD

Tabel met jumpercombinaties. De cellen in kleur zijn de standaard fabrieksinstellingen.

Bedieningsorganen:

De bedieningsorganen bevinden zich aan de rechter- en linkerzijde van de portofoon:

alan777_3
Bedieningsorganen aan de linkerzijde.

PTT
Indrukken om te zenden, loslaten om te ontvangen
UP/DOWN
Dubbele functie: tijdens ontvangen: volume regelen in 8 stappen. In het display verschijnt de tekst “UL” 1 t/m “UL 8”. Tijdens “Mode” functie: instellen van de parameters van de gekozen functie.

alan777_4
Bedieningsorganen aan de rechterzijde.

1/0 en MODE
Lang ingedrukt houden: IN of UIT schakelen van de portofoon. Na het in of uitschakelen laat de portofoon een 3-toon melodie horen.
Kort indrukken: activeren of de-activeren van de mode functie.
LOCK/SCAN
Lang ingedrukt houden: IN of UIT schakelen van de toetsen vergrendeling (alle toetsen behalve PTT zijn dan geblokkeerd).
Kort indrukken: activeren of de-activeren van de scan functie.
CHG/SPK/MIC
2,5 mm jack-contact. Multi functionele aansluiting voor externe lader, externe speaker of oortelefoon en microfoon met PTT.

Mode instellingen:

Mode toets Display Functie Keuze met UP/DOWN toetsen
1 x Kanaal nr knippert Instellen kanaalnummer 1…69 (LPD) of P1…P8 (PMR)
2 x CTCSS nr knippert Instellen CTCSS tooncode/squelch Off…..01…38
3 x Vox knippert Instellen Voxfunctie (handsfee TX) Off….1…..2 (gevoeligheid)
4 x BP off Instellen toetsentoon Off….On
5 x RB off Instellen “Roger” toon bij einde TX Off….On
6 x CA off Instellen “Calling Alarm” oproeptoon Off….1….2….3 (ringtone)
7 x Trilalarm knippert Instellen “Silent” trilalarm Off….On
8 x OFF knippert Instellen “Dual Watch” Zie handboek

Antenne:

De antenne is vast gemonteerd op de portofoon en bestaat uit een stevige PVC koker, waarin zich een helicoil-antenne van verend messing bevindt.

alan777_1_antenne
De antenne.

Trilfunctie:

De portofoon is uitgerust met een trilfunctie, die een stille oproep mogelijk maakt. Deze functie moet via het menu worden ingeschakeld, waarbij een symbool in het display aangeeft dat deze functie geactiveerd is.

Als de tegenpartij de PTT knop 2 keer snel achter elkaar indrukt, dan wordt een (specifiek voor Alan 777) codesignaal uitgezonden, waarop de ontvangende portofoon reageert door het trilalarm gedurende enkele seconden te activeren. De microfoon van de oproepende portofoon alsmede de ontvangst van de ontvangende portofoon zijn tijdens deze oproep uitgeschakeld.

Het trilmechanisme bestaat uit een micro-elektromotor met een slingergewichtje aan de as. Doordat dit gewichtje a-symmetrisch op de as is bevestigd zal de portofoon gaan trillen als het motortje draait. Dit trilmechanisme bevindt zich naast het elektret microfoonelement.

alan777_9
Trilelement (rechts naast de luidspreker).

De lithium-ion accu:

De set wordt geleverd met twee lithium-ion accu’s van 3.7 Volt met een capaciteit van 720 mAh. De accu is uitgevoerd als dicht gesealed blok met twee verzonken contactpunten, welke verbinding maken met twee veercontacten in de achterzijde van de portofoon. Opladen kan uitsluitend in de portofoon omdat het laadcircuit daarin geïntegreerd is.

alan777_10
Lithium-ion accu.

Acculader

Er wordt een tafellader meegeleverd, waarin twee portofoons tegelijkertijd kunnen worden geladen. Deze tafellader verzorgt alleen maar de aansluiting voor de portofoons, omdat het eigenlijke laadcircuit zich in de portofoon bevindt. De rode LED geeft alleen aan of de bijgeleverde 12 Volt / 200 mA stekkervoeding is aangesloten. Het inwendige van de desktop houder is dan ook zeer summier, en bestaat uit een printplaatje met daarop de 2,5 mm voedingsconnector, 1 weerstand van 680 Ohm in serie met een rode 3 mm LED en een ontstoringscondensator van 1 nF.


De tafellader wordt gevoed met een stekkervoeding welke 12 Volt DC levert met een maximale stroom van 200 mA. Omdat het laadcircuit voor de lithium-ion accu’s zich in de portofoon bevindt, kan deze stekkervoeding ook rechtstreeks op de portofoons worden aangesloten, dus zonder tussenkomst van de tafellader. Hiertoe is het aansluitsnoer voorzien van een Y-splitsing met twee 2,5 mm jack-pluggen. Als de tafellader gebruikt wordt dan kan één van de stekkers op de achterzijde daarvan worden aangesloten. De andere stekker kan aan de onderkant van de tafellader worden geklemd en dient dan als trekontlasting.

Het opladen van de accu’s:

De portofoon kan tijdens het laden ingeschakeld blijven, echter het zenden en de trilfunctie zijn dan geblokkeerd. Het opladen duurt normaal 10 tot 14 uur, maar bij ingeschakelde portofoon kan dat langer duren. Als de portofoon geladen wordt dan verschijnt het batterijsymbool op het display. Als de batterij bijna vol is dan knippert het symbool, als de batterij geheel geladen is dan verdwijnt het batterij symbool van het display. Tijdens het laden stijgt de temperatuur van de portofoons: dit is normaal.

Accessoires:

Bij de portofoonset worden de volgende accessoires meegeleverd:

 • 2 x broekriemclip met schroefbevestiging
 • 2 x nek/polskoord

Extra verkrijgbaar zijn:

 • MA28-G5 oortelefoon-microfoon set
 • MA30-G5 oortelefoon-microfoon set met buigzame microfoon en oorbeugel

Schema externe microfoon:

alan777_99_diagram
Schema

Midland Alan 777e

Onder de naam “Midland Alan 777e” wordt tegenwoordig een Limited Edition aangeboden. Het betreft hier twee 777’s met dubbel laadstation, netlader met y-kabel, twee draagkoorden, twee ophangclips en twee oortelefoonsets in luxe draagkoffer.

Alan777_box

De “e” aanduiding heeft in verschillende landen een andere betekenis voor wat betreft de uitvoering. Het komt er op neer dat er een PMR-only of LPD-only uitvoering geleverd wordt.

De specificaties van alle uitvoeringen zijn nagenoeg gelijk, het verschil zit hem in de toegepaste jumper-instellingen (keuze uit band/vermogen, zie beschrijving hierboven) en kleine firmware aanpassingen.

Nieuw in de 777e is de Squelch-functie die nu uitschakelbaar is. Deze nieuwe functie is beschreven in de nieuwe universele gebruikers handleiding die voor de 777 én de 777e geldt: alan777e-user-manual.pdf

Geef een reactie