Profielpagina Pulstar

Gegevens

oude roepnaam band huidige roepnaam voornaam locatie vroeger locatie heden actief contact gelegd
 Pulstar 3m geen Budi Rijswijk (ZH) Zoetermeer nee 2010-03

Ingezonden

Budi schreef ons:

Heel apart!

Nooit gedacht dat er een site zou komen over 3 meter…

In ieder geval heb ik nog ergens mijn laatste vijftrapper ( zwevend ) liggen, ook met mrf 237 als “Eindtor”…. Ooit een mrf 238 eindtrap erachter gehad, maar besloot om een rustiger werkende transistor te gebruiken in de vorm van de SD 1272, de min of meer vervangings tor… Destijds verschillende soorten kabels gebruikt om insalg te beperken… Ben geeindigd met groene coax van een bekende kabelmaatschappij destijds, welke dubbel afgeschermd was.

Ook ergens nog een keer met een stereocoder gewerkt, maar daar weet ik geen details meer…

Veel hangend rond de 105 mghz, was mijn roepnaam : Pulstar
QTH destijds : Rijswijk ( Z-H )
Jaren aktief…tussen 1981 en 1988

Ik werkte overigens, begonnen met een 3 elements, de meeste tijd met een 5 elements antenne met H reflektor. Daar zat geen rotor onder, maar van tijd tot tijd, draaide ik handmatig hm naar een andere richting.

Voorts gebruikte ik een 5 kanaalmengpaneel van ALecto , dynamische microfoon van Bauer..

Andere bekende 3 metercollega’s : RCR, Hurricane ( tegenwoordig Hurricane FM op internet ),
Carrera ( noemde zich een RCD bezoek, de Vector )

Budi schreef ons daarna:

Ja , er komt af en toe wat boven drijven…: )

Mijn verhaal mag gepubliceerd worden…

Dan zou ik eigenlijk bij het begin moeten beginnen….

En die lag in 1979 eigenlijk bij de 11 meter….Want tijdens een vakantie in de VS, heb ik een 3 kanaals Realistic handset bemachtigd…bij Radio Shack. In Nederland teruggekomen bleek er wel degelijk al een hoop “getoetert” te worden op de 27MC…In de VS Citizens band, in Nederland toen nog vogelvrij… AM, USB, LSB ( Single Side band )… Er was al een hoop aktief.
Daarna werden er 22 kanalen gereserveerd voor de “Marc” bakken die FM gebruikten…

Tegelijkertijd wekte de 3 meter mijn interesse en vrij snel had ik een “Stentor”via een klasgenoot….Die was profisorisch in een plastic huisje ondergebracht… Een buurtgenoot/zendamateur kwam al met ideetjes om een ander onderkomen aan te schaffen…Hij legde vrij laconiek uit over het gevaar van inslag… En die 3 trappers van Stentor, die gewoon als Meetzenders verkocht werden bij bijv. Radio Ster in Den Haag, moest je bovendien niet op vol vermogen laten draaien… Uiteindelijk kwam al gauw een 5 trapper met een SD1127 ( MRF237 ) als eindtrap.

Maar in 1979 waren wij in de buurt ook een weekend muziekzender begonnen, Radio Santiago..Pop en op zaterdag veel import Dance!!! Daar deed een 7 trapper zijn dienst vanuit een kelderbox op 11 hoog….

Affijn, het is allemaal in de clandestine sfeer gebleven en licenties zijn nooit gehaald….
Ik ving soms wat op over inderdaad 2 meter…

Oude opnames, daar ga ik achteraan omdat een buurtgenoot ooit vertelde dat hij heel veel bandopnames gemaakt had van duplexverbindingen waarop ik te horen was. Met een feestje, niet lang geleden, kwam zijn naam naar boven bij een van de feestgangers…

Groeten uit Zoetermeer!

Al snel volgde dit mailtje:

Weer een anekdote..

Ik las het verhaal van de Noorderzon uit Pijnacker…Zijn inkopen deed hij bij Goris in Delft!
Ha ha, daar stond ik ook regelmatig op de stoep.!

Vooral toen ik met een eenvoudig vervaardigde MRF 238 eindtrap aan de haal ging….Binnen 4 weken, 3 x de MRF 238 naar de maan!!Kostbare zaak vooral voor een scholier!!! Daarom ben ik met de SD 1272 verder gegaan…

Afregelen deed ik ook te pas en te onpas en soms tijdens duplex verbindingen, afgaande op wat de ander op zijn S meter zag…Maar dan beperkte mijn getrim zich puur op de eindtrap en de buffertrap ervoor. Maar als ik de SWR meter kon lenen van mede amateur Bla ( Rijswijk ), dan ging ik er op los.Automatisch moest, nadat ik bijna 1 op 1 had, mijn spiegels ook een stuk minder zijn. Van kruisfrequenties maar niet te spreken, daarvan gaf iedereen elkaar de schuld : )

Vrij laag bij de grond en wel met de 5 elements richting de Bollenstreek, kwam ik op een middag met S 2 nog in Rijnsburg binnen.En dat zonder de SD 1272….. Volgens mij had ik op dat moment de 1272 nog niet in huis..

1 van de amateurs die altijd snoeihard binnen kwam, was RKD Delft….

En aan de Haagsche kant herinner ik me de zender Blacklight. Lokaal herinner ik voor mijn tijd nog de zender Skyy, ja naar de R&B/Funk/Disko band Skyy. Al draaide hij tot groot genoegen van de luisteraars meer muziek dan verbindingen. Verder nog in mijn periode, de zender Malta, RCR, Bandbox, Matra (draait tegenwoordig nog bij Radio Midvliet), Shake.

De stereocoder , een keer geleend, was wel apart. 19kc openingsfrequentie??? Je signaal werd wer wel wat breedbandiger van…Was wel het ultieme van testen met muziek. Maar het leuke was toch wel verbindingen draaien, al heb ik het volle er niet ut gehaald. Geen behoorlijke tuner…en als die op mijn kamer stond, dan kreeg ik de wind van voren omdat er in de
woonkamer geen muziek geluisterd kon worden…: )

Ik wist overigens helemaal niet dat in 1986 al bekend was dat de 3 meter…verkocht zou worden…