Profielpagina Noorderzon

Gegevens

oude roepnaam band huidige roepnaam voornaam locatie vroeger locatie heden actief contact gelegd
 Noorderzon 3m geen Ernst Pijnacker Barcelona, Spanje nee 2010-01

Ingezonden

Ernst schreef ons:

Mijn roepnaam was “Noorderzon” en ik zat in Pijnacker. Heb geen Hamcall en ben niet meer actief. Imiddels woon ik in Barcelona.

Pasgeleden heb ik uren op jullie site geluidsfragmenten beluisterd, en natuurlijk enorm ervan genoten. Ergens rond 1980 bakte ik mjn eerste 3 meter zendertje, later moest mijn vader natuurlijk helpen een 7 elements antenne en rotor op het dak te zetten. Een vriendje bouwde een stuurzender en de eindtrap, een BLY88, bouwde ik zelf. Ik had een (5traps?) stuurzender met een BLY88 eindtrap goed voor 20 a 25 watt. Op het dak, 7 meter hoog, een 7 elements antenne met rotor.

Richting zuid en oost was bij mij altijd beter dan de andere richtingen, ik had veel verbindingen uit Sprundel, st Willebrord etc. Helaas heb ik mijn QSO boek niet meer, had een schriftje vol met gemaakte verbindingen. Dagenlang duplexen met vriendjes hier in het dorp, en met condities nachtenlang speuren oproepen doen. Toen ik mijn eerste DX verbinding maakte had ik een bandrecorder klaarstaan voor opnames. Ik heb meer opnames, die ik eigenlijk kwijt raakte.

Herinneringen van de Noorderzon uit Pijnacker.

Toen ik nog te jong was om 3-meter amateur te zijn, was radio Jupiter de bekendste radiopiraat in Pijnacker, als ik me goed herinner zaten zij op 90.2 mhz.

Af en toe QSO’de Nico, ofwel Radio Jupiter ook. Later toen wij inmiddels zendamateurs ware,n kwamen wij in contact met hem. Hij wilde Jupiter nieuw leven inblazen. Daartoe plaatsten we zijn zender, volgens mij was het de hoofdzender met bandrecorder, in de machinekamer van de lift van een flat ergens in het dorp. Dat ging een paar weken goed, totdat we een keer gesnapt werden door de altijd ijverige melkboer Rinus die in die flat woonde. Hij belde meteen de politie. Terwijl wij wachtten op de politie vroeg hij wat we eigenlijk uitspookten in de machinekamer van de lift. Toen hij begreep dat Radio Jupiter daar draaide kreeg hij spijt van zijn actie om de politie te bellen. Hij bood ons aan de apparatuur in zijn huis te verstoppen want de politie was immers onderweg. Overigens moet ik toegeven dat ik zelf nogal afzijdig was en dat de amateurs Shark (Hugo) en Havanna (Erik) het woord voerden met hem. Uiteindelijk was het hele spulletje precies op tijd weggeruimd en toen de politie arriveerde bungelde bij Erik de kabeltjes nog uit zijn zakken.

Volgens mij is Jupiter voor mijn tijd wel verschillende keren uit de lucht gehaald, evenals de Synthesizer. Een paar jaar later is het mij ook overkomen, ik hoorde de deurbel gaan en ik klikte gelijk mijn zender uit. Zei die RCD pief doodleuk :”Waarom schakel je nou gelijk uit als de deurbel gaat” Bij mij namen ze alleen zenders mee (óók die van Radio Shark die op mijn buro lag) en dreigden de volgende keer ook mijn 300 elpees mee te nemen. Dat dreigement was een reden niet weer opnieuw te gaan zenden, bovendien was het 1986 en was het duidelijk dat de 3-meter band gewoon in gebruik zou gaan worden genomen door allerlei legale stations.

In 1981 had ik mijn eerste zendertje, een josti-kitje, echt waar. Maar al snel wilde ik meer en vroeg ik een vriend, Roelof ofwel zender “Brom&Ruis”, een stuurzender voor me te maken, want dat was me echt te moeilijk om een stabiele zender te bouwen.

jostikit

De eerste verbindingen maakte ik met stations uit Den haag die ik ontving op een buizenradio uit mijn jaren 50 radiomeubel met pickup. Wat later bouwde ik zelf een eindtrap, een BLY88, en die werkte goed (Niet voordat ik natuurlijk minimaal 1 transistor had opgeblazen, wat weer een fietstocht naar Radio Goris in Delft opleverde, als ik tenminste het geld gelijk had). Ik herinner me dat mijn moeder van mensen uit de straat hoorde dat de TV soms stoorde. Mijn zender afregelen deed ik niet altijd netjes buiten TV tijd, daar was ik natuurlijk veel te ongeduldig voor, ook wist ik niet echt wat ik deed. Mijn kennis ging niet verder dan een oppervlakkig begrip van hoe een zender werkte en dat ik een zender vanaf de oscilator moest afregelen daarbij kijkend op mijn staandegolfmeter. Niet geheel toevallig kocht ik jaren later mijn eerste PC bij Roelof.

De amateurs die in die tijd onder anderen actief waren: Shark, RBS, De Vrijbuiter, ITO, Havanna, Brom&Ruis, De Lancaster, De Billboard, De Atlanta, De Moonraker. Ik vergeet er zeker een heleboel omdat er veel meer zendamateurs zaten in Pijnacker, en als men namen gaat noemen zal ik zeker me weer veel meer herinneren.

Mijn beste vriend Erik, Havanna, had een buizen eindtrap, een QQE03/12. Zijn Kenwood KT80 staat in mijn huiskamer en wordt elke dag gebruikt (David, de Vrijbuiter had die tuner ook vanwege de uitstekende gevoeligheid). Hij had een 7 elements antenne. Nachtenlang zaten we te duplexen. Ik had een platte 5 elements antenne op 7 meter hoogte, met goeie verbindingen richting het zuiden.

qqe0312Toen ik mijn eerste DX verbinding maakte was mijn leven compleet natuurlijk, wat een weelde. De Pietje Puk uit Leeuwarden had me gehoord. Voor ons jongetjes van 16 waren de mannen uit het hoge noorden met hun echo´s mythisch. De absoluut meest illustere figuur in onze ogen was de Stille Genieter, die ik pas op deze site voor het eerst heb gehoord. Verder waren de “bekende” namen: Schuilhoekje uit Marum, Tropical uit Tiel, Jackie the Killer uit Nieuw Weerdinge, De Readymix uit Roswinkel en De Zwarte Tulp uit Lauwersoog. De Vrijbuiter (David), die ik goed kende, had een 8 elements Fuba op wel een meter of 10 hoogte, hij sprak met de Zwarte Tulp terwijl hij maar met 1,8 watt zat. Zijn vader was natuurkundige en hield in de gaten dat David met niet meer dan een bescheiden vermogen uitzond. Ik prees me gelukkig dat mijn vader geen verstand van deze techniek had en dus mijn enthousiasme deelde en mij hielp alle apparatuur te installeren. Door zijn toedoen zijn mijn geluidsopnamen zowat 30 jaar bewaard gebleven en heb ik ze nu gedigitaliseerd met zijn Prachtige Akai 4000DB bandrecorder.

Overigens vond ik het idee van de Cybersace op internet in het begin voor mij zo rond 1996 lijken op het gevoel van het zenden op de 3 meter begin jaren tachtig. Nu is dat anders en is het internet net zoiets gewoons als de telefoon of de bibliotheek geworden, waar je van alles kunt vinden en waar je je jeugdherinneringen kunt ophalen. Zonder deze website zou ik nooit de Stille Genieter hebben horen spreken, en zelfs als ik zit te typen start ik even snel een browser op om in de archieven van cq3meter.nl weer even dat mp3tje af te luisteren….

Ernst