Profielpagina CandleLight-Hlm

Gegevens

oude roepnaam band huidige roepnaam voornaam locatie vroeger locatie heden actief contact gelegd
 CandleLight-Hlm  3m PD0OUK  Peter  Haarlem  Haarlem ja, amateurbanden 2010-03

Ingezonden

CandleLight-Hlm stuurde ons de volgende tekst:
Ben in de beginjaren 70 via een Jostikitje HF65 op de fm band terechtgekomen. Daarvoor op de 27mhz band gezeten via een setje walkietalkies en later een 23 kanalen am bakkie…. Maar de 3meter band was veel leuker en iedereen met een fm radio kon meeluisteren.Eerste verbinding op 3 meter was met kandij die vlak achter me woonde en Florida.

Radio Cupido woonde ook vlakbij en met hem samen een buizenzender gebouwd met de ecc 85 als oscillator en als antenne twee stukken coax op een latje op het dak. Toen werd het bereik al veel groter….. later kwam er een 4 elements horizontale fm antenne gevolgd door een 7 elements op rotor. Stations uit die tijd waren Olympia, coax, sponsor, central, cupido,florida, thermopylae, telstar,atlas, zenitron, parabool enz…Sponsor heeft nog een radioprogramma gehad en bij Atlas kwam ik veel over de vloer..

Gezellige tijd was dat, later kwamen de torren zenders gebouwd in bakjes van pertinaxprintplaat met tussenschotjes om de diverse trapjes te scheiden en volgens de zweefbouw gebouwd. Ben begonnen als radio Candlelight dat werd vervolgens TTL, INFO HAARLEM en later SKYLINE mede door diverse bezoekjes van de radiocontroledienst.

Leuk en ongekend populair waren de 3meter vossenjachten op de zondagavond in Haarlem met als afsluiter een biertje in cafe de Hoek! Er reden zelfs amateurs mee op de fiets…..Ome Theo reed ook weleens mee! En niet te vergeten Cootje Coax met zijn maat de postbode in een bejaarde Opel soms met een beam op het dak

Tja in de jaren 80 gjngen de vermogens stevig omhoog naar een watje of 30 dankzij de BLY torren en er kwamen veel nieuwe amateurs bij zoals radio Kennemerland ook wel kinderland genoemd, de spirit of haarlem, Whisky haarlem, Lola, Vertex, radio Haarlem, Kees, Gtl , Proton, de Generaal enz…hele nachten zaten de heren op de frequentie en de rcd kreeg het druk. Ik ben zelf ook twee keer het haasje geweest.

Nog een leuk verhaal was dat van ZZN, zender zonder naam, deze woonde pal achter Whisky en deze had de zender voor hem gebouwd en de beste man had een velletje papier waarop de bediening stond en wat ie moets zeggen tijdens een qso want hij had er geen verstand van…….enne 10 seconden voor de plug…..break. Whisky had 6meter pilonen mast op zijn puntdak staan met boven in een flinke beam.

Ik ben in 1984 gestopt met de hobbie want er kwamen veel lokale omroepstations tussen de 100 en 108mhz. De verste verbinding op 3 was met Friesland via een 9 elements zelfbouw antenne en het spannendste moment was een elco van mijn buuzenvoeding die midden in de nacht uit elkaar klapte. Ik ben 20 jaar aktief geweest op 3.

Grtn
Peter