Profielpagina Centrum

Gegevens

oude roepnaam band huidige roepnaam voornaam locatie vroeger locatie heden actief contact gelegd
 Centrum  3m  onbekend Jos Leiden  Zoeterwoude nee  2013-06

Ingezonden

Even voorstellen
Jos 2012Ik wil me graag even voorstellen.

Ik ben Jos uit Zoeterwoude, 45 jaar oud en ben in de periode 1982-1985 actief geweest op de 3 meter band. Onder de naam Centrum heb ik vanuit Leiden ruim 350 verbindingen gemaakt met amateurs uit alle delen van het land.

Hoewel ik vier jaar actief ben geweest was 1983 toch wel het meest intensieve jaar.

Daarna werd het door toenemende lokale muziekzenders steeds lastiger om nog een beetje afstanden te draaien. In de loop van 1985 heb ik uiteindelijk besloten de hobby te beëindigen, maar denk er nog vaak aan terug.

Het begon allemaal tijdens de grote (school) vakantie in de zomer van 1982.
Ik was op dat moment ruim een jaar actief op de 27mc en had daar het nodige gehoord over de amateurs op de 3 meterband.

Foto 0

Nadat ik de eerste lokale 3 meter amateurs op mijn pas aangeschafte tuner had ontvangen wist ik het …. dit wil ik ook! Het principe van een FM zender begreep ik wel, dit dankzij de 27mc, maar hoe ik er aan kon komen? Echt geen idee!

Foto 5Dan maar naar de plaatselijke electronica winkel. Aan de man achter de balie maakte ik mijn wensen kenbaar en al snel lag de voor iedereen bekende Stentor voor mijn neus. De verkoper gaf me een mooi klein kastje mee om het zendertje in te bouwen en op de vraag welke antenne ik het best kon gebruiken kwam die met een gesloten dipool aan. Zaag die thuis maar door midden zei die erbij, houd ongeveer 71cm per kant aan en hij is gepiekt op ongeveer 101 mhz. Weet wel dat het illegaal is en dat je gepakt kan worden zei de verkoper nog terwijl ik het hele zaakje in m’n fietstas liet zakken.

Hoe ik het destijds allemaal voor elkaar heb gekregen weet ik niet meer, maar het lukte me om het apparaatje in de band te krijgen. Met een afgezaagde (open) dipool, horizontaal op een mastje van zo’n 6 meter op het dak van de schuur.
Afgeregeld op de 100,5 gaf die volgens m’n SWR powermeter zo’n 3 watt output en de staandegolf was rond die frequentie inderdaad redelijk. De voeding van m’n 27mc bakkie bleek minder geschikt, die bromde als een gek, zodoende gebruikte ik een grote 120 ampere accu van mijn vader. Bij een vriendje een paar straten verderop was ik prima te ontvangen en toen wist ik het zeker ….. ik zit op de 3 meter!

Al snel maakte ik de eerste lokale verbindingen en zo kwam ik na enkele dagen al in contact met twee amateurs waar ik nog vele jaren mee op zou trekken. De STK en de Matra, de STK was al enkele jaren actief in Leiden, de Matra zat zo’n beetje met dezelfde spullen als ik. We besloten af te spreken bij de STK. Daar werden wij helemaal gek van wat we zagen, een echte zelfbouw zender en antenne. En met die zelf gebouwde spulletjes werkte hij met amateurs uit alle hoeken van het land. Enkele weken nadat ik m’n Stentor had gekocht bouwde ik met hulp van de STK al m’n eerste eigen zendertje.

Foto 1

En toen ging het snel!

Ik had nu een 4 traps zendertje (J300 – BF199 – 2N2219 en 2N3553) Maar ik wilde meer ……. ik bouwde helemaal alleen een BLY88 eindtrap, een voeding en kocht van de STK een afgedankte 7 elements RFT antenne.

Deze antenne verving het open dipooltje op het 6 meter mastje op de schuur en stond vast opgesteld in Zuidelijke richting. De 100.5 mhz had ik verlaten, de komende jaren zou ik uitkomen via de 103 mhz.

Ik had inmiddels ook een soort van studiootje in m’n slaapkamer.

Foto 2

M’n eerste verbinding met deze nieuwe antenne en eindrap was met de Pioneer uit Rotterdam. Ik weet het nog precies, kwam daar met ruim 40% binnen, en was natuurlijk superblij. Nadat ik nog een tiental amateurs in die richting gesproken had kwam er tenslotte een zelfbouw 6 elements Long Yaki. Deze heb ik niet meer op de schuur gezet, maar rotorisch opgesteld op het dak, op zo’n 12 meter. Het was ondertussen december 1982 en ik zat behoorlijk stevig aan de band.

Het komende jaar zal ik de meeste verbindingen draaien met de hierboven beschreven set, en ook de jaren daarna blijf ik m’n antenne trouw. Ik heb alleen in 1984 nog een andere zender gebouwd, dezelfde stuurzender maar dan met een MRF 238 eindtrap. Maar ik heb hiermee nooit de afstanden van 1983 kunnen evenaren. Door toenemende lokale muziekstations was het op een gegeven moment alleen s’nachts nog mogelijk een beetje op afstand te werken.

Uiteindelijk heb ik in de loop van 1985 besloten te stoppen als 3 meter amateur.
M’n zender verkocht ik aan de populaire Leidse zender Freewave Radio en van de Yaki antenne heb ik een vertikale dipool gemaakt.

Foto 3

Als je goed naar de foto kijkt zie je dat ik van de drager nog een stukje extra mast heb gemaakt.
Deze dipool heb ik voornamelijk voor ontvangst van muziekzenders uit Amsterdam, Rotterdam en Den haag gebruikt , een enkele keer heb ik nog wel eens met een klein zendertje zitten duplexen met jongens uit de buurt.

Ik ben me wel altijd in radio blijven intresseren. Zo ben ik in de periode 1991-1994 medewerker geweest van het inmiddels legale Freewave Radio. Tot aan de fusie met Omroep Rijnland eind 1994 verzorgde ik de techniek van verschillende informatieve programmas.

Foto 4

Bij het opruimen van de zolder een aantal weken geleden ben ik een doos “vergeten” cassettebandjes tegen gekomen. Na een wat nadere inspectie blijken er nog best leuke opnames van amateurs tussen te zitten. Ik wil deze opnames graag met jullie en andere liefhebbers delen.

Cassettebandjes Centrum Leiden

Deze opnames zijn inmiddels te beluisteren in de audioarchieven.

Audiobestanden

Dit zijn de ingezonden opnames: